Sophie Anne-Onland - een sprekervanSprekershuys

Image

Sophie Anne-Onland

Bio

Ik ben Sophie-Anne Onland en ben geboren met een been afwijking. Mijn linkerbeen is 25 cm korter dan mijn rechterbeen waardoor ik mijn hele leven met een onderbeenprothese loop. Tot 2020 had ik een prothese die erg op een ‘’echt been’’ leek, puur om niet op te vallen en aan de ‘’maatschappelijke en media norm’’ te voldoen. Ik schaamde me voor mijn afwijking.

Dit veranderde toen ik een nieuwe prothese kreeg die veel meer opviel. Het accepteren van deze nieuwe prothese was een moeilijk proces, maar door het vinden van o.a. een vrouwelijk rolmodel op Instagram, leidde dit tot mijn ‘’coming out’’. Ik ging ownen wie ik ben.

Lang verhaal kort: mijn beperking werd mijn kracht. Ik ging inzien hoe belangrijk het is om te accepteren wie je bent en hoe ‘anders’ niet slecht hoeft te zijn. Body positivity en het belang van representatie en zichtbaarheid is onderdeel van mij geworden.

Jarenlang heb ik mijn handicap verborgen gehouden, maar sinds een aantal jaar heb ik geaccepteerd dat ik anders ben. Dit verhaal deel ik juist voor iedereen die zichzelf niet terugziet in de media, te maken krijgt met vooroordelen of kwetsende opmerkingen en het gevoel krijgt afwijkend of anders te zijn. Ervoor uitkomen wie ik ben, het zijn van mijn echte zelf, het niet verbergen van mijn prothese heeft me zoveel gebracht en dat gun ik iedereen. Na het schrijven van dat artikel en het geven van een tedx wilde ik graag meer doen omtrent dit thema.

Omdat dit een van de belangrijkste dingen is voor zelfacceptatie, zet ik mij nu in om hier meer aandacht voor te creëren. Zo volgde een artikel in de Linda Meiden, een Ted Talk en ben ik sinds kort (rol)model voor een modellenbureau gericht op diversiteit en inclusie in London. Daarnaast ben ik sinds begin dit jaar gestart als spreker. Mijn doel is representatie en zichtbaarheid creëren van (jonge), krachtige, vrouwen met een handicap, door mijn persoonlijke verhaal en ervaringen te delen.

Mede mogelijk gemaakt door

Image