Tips voor netwerkers!

Hey vakantieganger, heb je ook weer zin in de netwerkborrels na een lange zomer?


Vorige week was weer een echte netwerkweek met The Hague Venues BBQ, Project Playground en Inspire. Ik merkte dat ik er echt weer even in moest komen.

En er komen nog meer mooie events aan. Hieronder vind je daarom wat nuttige tips over netwerken.

1. Je kunt niet niet Netwerken. Het hele leven is Netwerken!
Ja je leest het goed. Het is niet mogelijk om niet te netwerken. Heel veel zien netwerken als vaste momenten tijdens een borrel, bijeenkomst of ander netwerkmoment. Netwerken is veelomvattender!

Als je je afzijdig houdt tijdens een netwerkbijeenkomst en je staat alleen, ben je nog steeds aan het netwerken. De mensen om je heen hebben gelijk allerlei meningen over jou als Persoonlijk Merk: ‘Zo, die is stil vandaag’. ‘Zeker introvert type’. ‘Die heeft vandaag geen zin’. En deze meningen van anderen vallen ook binnen netwerken.

Ook het gesprek in de rij bij de bakker om de hoek valt onder netwerken. En ook het praatje met de buurman terwijl je de vuilnisbakken aan de weg zet. En ook als je op de bank zit en een reactie achterlaat bij een post van iemand op LinkedIn.

Het hele leven in netwerken en dat maakt het ook leuk. Als je zegt: “Ik heb geen zin om te netwerken”, dan zeg je eigenlijk “Ik heb geen zin in het leven! “. Have fun!

2. Het is zeer nuttig om je netwerk weer eens in kaart te brengen.
We zijn binnen netwerken vaak op zoek naar nieuwe leads, nieuwe prospects om je produkt of dienst aan te verkopen. Het is echter veel effectiever om aandacht te geven aan je huidige warme netwerk en te zorgen dat jouw verhaal daar weer Top of Mind is.

Loop eens door je warme netwerk heen, misschien wel buiten onze fantastische evenementenbranche. Ook je sportclub, oude studentenvereniging, oude klanten, vrienden, oud-collega’s, etc. Kijk eens wat ze nu doen. Stuur ze eens een berichtje of bel ze op. Gewoon om te vragen hoe het gaat. Je zult verbaasd zijn wat er dan gebeurt.

Je meest warme netwerk heeft vaak geen idee wat je doet, wat jouw Verhaal is. Ze vinden je aardig en gunnen je daarom best wel wat. Alleen je komt alleen niet als eerste persoon naar boven als dit netwerk met zijn of haar eerstegraads realties praat.
Kijk eens goed om je heen aan wie je duidelijk moet maken waar je naar op zoek bent. Je zult versteld staan hoeveel mensen je willen helpen.

3. Maak connectie met je Fans.
Fans is de doelgroep binnen je netwerk die fan zijn van jouw product of dienst. Ze volgen je nauwlettend en als je ze vraagt om wat voor je te doen, dan zullen ze dat meestal meteen doen.
Bij artiesten, staan deze mensen altijd vooraan bij het podium en zijn deze lid van de Fanclub.
Volgers op LinkedIn van bijvoorbeeld Simon Sinek zullen alles lezen wat hij plaatst over de Infinite Game. 

Wil je van je fans ambassadeurs maken, zodat ze spontaan jou gaan verkopen bij anderen zonder dat je er om vraagt, moet je Connecten. Je zult rechtstreeks persoonlijk het gesprek moeten aangaan. De relatie wordt dan warmer en de fans zullen dan ambassadeurs voor je worden. Ze zullen je gaan aanbevelen bij anderen. Hoe mooi is dat!

4. Netwerken is geen sprint, maar een marathon.
Een goede netwerker heeft geduld en weet dat, als hij maar voldoende ‘Zaait’, er uiteindelijk goed geoogst zal worden.
Zet jezelf continu in de Geefmodus, kijk waar je de ander mee zou kunnen helpen i.p.v. alleen aan je eigen handeltje te denken. Uiteindelijk komt het allemaal weer terug. Dit is de wetmatigheid van geven en nemen.

Als je van Geven een routine van maakt, zul je zien dat je een hoge Emotionele Bankrekening krijgt. Stephen Covey beschrijft dit mooi in zijn boek The 7 habits of highly effective people.
Met een hoge Emotionele bankrekening krijg je de Gunfactor en gaan ze jou als dank ook aanbevelen bij anderen!

Maar het heeft wel wat geduld nodig, discipline en doorzettingsvermogen. Net als de training voor een marathon.

5. Je kunt met iedereen een interessant gesprek hebben.
Vaak beslissen we in een split second of iemand interessant voor je is. Dat baseer je op uiterlijk, uitstraling, gedrag en uiteindelijk Wat ze doen.
Maar het gaat er niet om of je met deze persoon zaken gaat doen, het gaat erom of deze persoon een mooi netwerk heeft met mensen die op zoek zijn naar de toegevoegde waarde van JOUW dienst of product.
Dus zet iemand niet gelijk opzij. Ik heb ontzettend leuke gesprekken gehad met mensen, die ik eigenlijk in eerste instantie niet zou aanspreken. En met sommige was er een hele goede KLIK en deze zijn ‘Vrienden’ geworden. En waar nodig helpen we elkaar.

6. Luisteren!
Lastig, lastig. Goed luisteren is moeilijk en we verwarren horen vaak met luisteren.
Horen doe je met je oren, met je zintuigen.
Luisteren, echt luisteren, doe je met je zin, met je gevoel, met begrip.

Luisteren gaat niet over het horen van de woorden van de ander, maar over het begrijpen van de betekenis achter die woorden. Het draait niet om het horen van de ander, maar of de ander zich gehoord voelt, waardoor die zich gezien en begrepen voelt.

Als je hoort, gaat het om jou.
Echt luisteren gaat over de ander. Dan verplaats jij je in die ander. Bekijk jij de wereld vanuit zijn perspectief, zijn gevoelens, zijn frame. En kom je erachter waarmee je de ander zou kunnen helpen.
Luisteren lastig? Zekers. In ons hoofd is continu ruis. Vooroordelen, aannames, dingen die je nog moet doen. Maak eerst je hoofd helemaal leeg en dan zul je zien dat het je beter af zal gaan.
En nieuwsgierigheid naar wat de ander te melden heeft, helpt zeker. Geef de ander de oprechte aandacht die hij of zij verdient. Succes!

(met dank aan Cor Hospes)

Bij deze nog twee extra tips, geschreven naar aanleiding van het boek Alle mensen deugen van Rutger Bregman


7. Vriendelijkheid is besmettelijk!
Iedere goede daad is een steen in de vijver met rimpelingen die meters doorgolven. We zien het meestal niet hoe onze generositeit het leven van tientallen en soms honderden mensen beïnvloedt.
Vriendelijkheid is zo besmettelijk als de pest, schrijft Bregman.

Onderzoek wijst uit dat als je iemand iets goeds ziet doen voor een ander, jezelf ook iets goeds wilt doen.
Een simpele glimlach naar een onbekende wordt beantwoord met een glimlach en je ziet iets veranderen in de ander. Grote kans dat de onbekende straks ook glimlacht tegen een ander.

8. Wees een optimist.
Zelf lijd ik aan chronisch optimisme. Dat is weleens lastig te begrijpen voor anderen. En wordt weleens als een naïeve eigenschap gezien. Maar als je naar de wereld kijkt, gaat het nog niet zo slecht. We worden allemaal ouder, we leven gezonder. Mensen worden mondiger. En alle doemscenario's die al eeuwenlang ons worden voorgeschoteld zijn nog geen waarheid geworden.
Als we de omwenteling kunnen maken om nog wat meer liefde te tonen voor ons kleine planeetje, dan komt het misschien met de klimaatverandering ook wel goed.

Kortom, wees aardig, schenk de ander vertrouwen en schaam je vooral niet voor je generositeit.

Arjen Lemstra